winning11

樓主: harchai

[海外] 泰國 咁好玩...風花雪月 吃喝玩樂

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-19 09:30
harchai兄, 禾睇有線一個飲直節目, 其實之前無綫很多飲直節目都有介紹o架喇, 泰國d 宮廷菜巧似巧巧味, 吾豬 ...

牛兄, 我同Thaksin兄都係效一樣, 一般旅客去既地方, 我地甚少去架.
泰國野點貴都平過香港啦

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-19 09:27
harchai兄, 據禾所知, 神打只是道教茅山術其中一種很基本的法術, 請個靈体上身啫, 至於個位靈体叫什麼,  ...

做啊贊都好喎, 可以吊hei

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-19 13:04
牛兄, 我同Thaksin兄都係效一樣, 一般旅客去既地方, 我地甚少去架.
泰國野點貴都平過香港啦  ...

harchai兄, 泰國有矛龍蝦, , 大虎蝦, 鮑魚, 石斑直o架

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-19 13:06
做啊贊都好喎, 可以吊hei

harchai兄, 亞贊方有幾個靚老婆o架    乃又識泰文, 又聰明, 要學做 亞贊, 矛難度 la   乃學完之后教禾人緣法, 等禾識多d 靚女吖

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-20 08:51
harchai兄, 泰國有矛龍蝦, , 大虎蝦, 鮑魚, 石斑直o架

在曼谷好多餐廳都有龍蝦, , 大虎蝦, 石斑 架呢
鮑魚,...我又無乜見過喎

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-20 08:56
harchai兄, 亞贊方有幾個靚老婆o架    乃又識泰文, 又聰明, 要學做 亞贊, 矛難度 la   乃學完 ...

"係咪長做和尚呢 ?" 呢個問題果時我都有諗過幾秒架

升級  58.15%

二星會員

香港馬檻都有泰妹啦

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-20 12:28
在曼谷好多餐廳都有龍蝦, , 大虎蝦, 石斑 架呢
鮑魚,...我又無乜見過喎

咁惟有去直泰妹隻鮑魚鳥

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-20 12:31
"係咪長做和尚呢 ?" 呢個問題果時我都有諗過幾秒架

harchai兄, 乃長做出家人, 有巧多囡囡會喊o架喎

升級  91.75%

三星會員

dmty 發表於 2014-6-21 00:08
香港馬檻都有泰妹啦

吾止馬檻有泰妹, 141 都有o架, 不過d 質素就真係   除咗澳門, 要係香港直到高質泰妹就只有老尖d hotel 鳥   

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-23 08:53
harchai兄, 乃長做出家人, 有巧多囡囡會喊o架喎

矛呢亭爛飲爛-- 之人點可能真正出家呀, 而且我仲唔信既tim

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-18 10:25
一句每個泰國人都識既經文 :
"刺模達殺,拍架屈多, 亞刺嚇多,審嘛,審put達殺", 一般泰國人每晚睡前都會合 ...

意思其實= "喃嘸阿隬陀彿"

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-23 12:35
矛呢亭爛飲爛-- 之人點可能真正出家呀, 而且我仲唔信既tim

做咩吾信啫

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-23 12:49
意思其實= "喃嘸阿隬陀彿"

吓, 咁都得

升級  65.52%

四星級會員

牛兄, 有何不可呢 ? 佛經由梵文譯往中文的, 佛學在漢代已傳入中國, 唐朝時玄裝就是因為對所留存嘅佛經存疑至會去印度取經的.

就算玄裝將佛經正本帶回中國, 翻譯時又有矛加減呢 ? 所取的經文又有無誤啦 ? 同原意有無出入呢 ?

現今的經文經書, 已經歷數千年的增減, 邊句真,邊句假 ?

就正如你信神信佛信佛牌等等, 信就得啦,  無問題架

上述嘅經文, 有人討論過架, 牛兄有興趣, 不妨去睇睇.....
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12487179

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-23 14:26
harchai兄, 早兩日去灣仔, 順便落去銅鑼灣一間佛牌店 look look, 因為係網上見他們的討論區講d 嘢都幾正面, ...

人地打開門做生意架嘛, 梗係賣D佢認為"最好"既俾你啦,  而且一分錢一分貨, 你陀個o岩既牌速過十鋪八鋪就乜都返晒泥啦

係喎, 牛兄想增人緣, 泰國有D念過經既油, 搽左就車見車載, 棺材都打開蓋架, 你有興趣的話, 問下Thaksin兄啦

升級  65.52%

四星級會員

好似囡囡同禾講 : "次次同你做都好似同男朋友做一樣"

信唔信由得你, 我就唔信啦

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-23 14:20
牛兄, 有何不可呢 ? 佛經由梵文譯往中文的, 佛學在漢代已傳入中國, 唐朝時玄裝就是因為對所留存既佛經存 ...

Sorry harchai兄, 禾用錯語句, 禾只係想表達驚訝, 為何信奉聲聞乘的泰國人會唸「南無阿彌陀佛」  因為聲聞乘的僧人是不會傳誦大乘經典的, 這可能是受到華人的影響吧

至於 聖玄奘菩薩和中國大乘佛經的問題, 禾就不多言鳥, 基本上個班西方學者和班o架仔什麼佛學學者都係廢話    

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-23 14:20
牛兄, 有何不可呢 ? 佛經由梵文譯往中文的, 佛學在漢代已傳入中國, 唐朝時玄裝就是因為對所留存既佛經存 ...

就正如你信神信佛信佛牌等等, 信就得啦,  無問題架  

上述既經文, 有人討論過架, 牛兄有興趣, 不妨去睇睇.....
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12487179

禾本身不是佛教徒, 對於佛牌, 禾只是信其「法術」, 但禾並不信奉南傳佛教的  禾有次都同個位 龍婆冠的弟子講明, 禾去屈班麗拜見 龍婆冠, 都只是求世間法, 而並不是要求出世間法 至於那些的討論, 禾覺得無乜意思, 因為要證明對與錯, 最好當然是問製造佛牌的那位 龍婆 / 亞贊, 究竟要什樣發樣唸誦經咒, 以他們的發音為準才是

所以前帖禾話想直接去佛寺/亞贊的工作室供請佛牌, 就是從個人/巿場供請佛牌, 很容易請咗件假牌都吾知, 而且個d 所謂牌佬, 究竟教乃唸的經咒發音準吾準又吾知      

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-23 15:59
人地打開門做生意架嘛, 梗係賣D佢認為"最好"既俾你啦,  而且一分錢一分貨, 你陀個o啱既牌速過十鋪八鋪就 ...

係呀, 如果近期都不能去泰國請 他信兄教路如何供請佛牌, 禾都只可以死死地氣咁畀錢香港d 牌佬賺 la   而且就算拉到 harchai兄衫尾都有個問題, 如果到時 老油鴨兄呀, tat兄呀.......等等其他搵囡兵團都一齊去, 咁禾矛奶油阻住乃地去搵囡o架  由曼谷去屈班麗都要成三, 四粒鐘, 去 亞贊力礦的工作室又唔知要幾多粒鐘, 更唔使講話去搵泰北的佛寺 or 亞贊

harchai兄, 知道泰國d 師父有做人緣油呀, 到時就梗係要 他信兄指導 la