winning11

樓主: harchai

[海外] 泰國 咁好玩...風花雪月 吃喝玩樂

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-6-12 14:05
對我嚟講冇分小乘佛教,大乘佛教,金剛乘佛教及任何宗教分別,所有宗教都你係同一條路,導人向善,自己有 ...

咁都巧d, 禾應該吾會拉人衫尾去見那位 龍婆冠的弟子, 再由他接我們去屈班麗寺見 龍婆冠及供請佛牌   可能要勞煩 Thaksin兄教路指示我怎樣去屈班麗寺了   

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-12 16:44
轉載:

大乘佛教內部對於小乘的看法,有許多分歧。一部份人相信,小乘的教法只是暫時的,不了義的只能階 ...

啊, 原來 harchai兄係泰國剃光過頭o架

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-13 09:03
啊, 原來 harchai兄係泰國剃光過頭o架

駛乜講

升級  65.52%

四星級會員

Thaksin 兄提供最新泰國車展女郎 :
IMG-20140612-WA0012.jpg IMG-20140612-WA0001.jpg
IMG-20140612-WA0005.jpg IMG-20140612-WA0007.jpg
IMG-20140612-WA0008.jpg IMG-20140612-WA0009.jpg

升級  91.75%

三星會員

嘩哈哈, harchai兄原來咁榚大鷹俊o架, 剃光咗個頭都咁出類拔萃唷    有點好奇, harchai兄乃係香港人, 有何因綠會短期出家呢   

原來 harchai兄與泰國佛教有一定淵源, 那我想請教 harchai兄, 以乃中國人的身份所知, 泰國的龍婆會不會攻擊/誹謗大乘佛教的呢    

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-13 13:04
Thaksin 兄提供最新泰國車展女郎 :

禾覺得 2, 3, 4, 8 都吾錯   不過巧似矛 harchai兄之前個d model 咁榚質素

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-14 09:13
嘩哈哈, harchai兄原來咁榚大鷹俊o架, 剃光咗個頭都咁出類拔萃唷    有點好奇, harchai兄乃 ...

點解做和尚.....剛好十年前嘅樹了.
禾本是個天不怕地不怕, 不信鬼神之人, 做和尚並不是我要追尋佛理or...總之對佛學無關啦.

小弟在外國受教育, 畢業的第一份工因為工作要去過好多地方, 菲律賓, 印尼, 馬來西亞, 巴基斯坦, 大陸就大江南北, 人就只有眼見泰國人好虔誠同個人就算無甚學識也好溫祥, 隨緣. 呢樣野我覺得在我認知嘅其他地方嘅人係矛嘅.

多年後2002年, 我在澳門打令1識左個泰妹, 至2004年我同佢返泰國玩, 住佢屋企, 傾話我在泰國定居.....
講下講下講到做和尚, 佢老母即刻眼前一亮,....雖然佢屋企人丁頗旺, 但佢個仔出家已經係好耐以前嘅事, (出家係對屋企內長輩添福的)
而家突然有條盲炳話由佢屋企出家喎, 仲唔笑到見牙唔見眼咩.
就係咁我地就去搵寺院問D龍paul收唔收我....終於有一間肯收, 我就約實12月17日舊入去住3日 學過程之類, 20日晚泰妹家人唅家幫我剪頭髮,
21日早上大籮大鼓數十人伴著我圍寺行3圈, 再入內寺內由龍paul做儀式, 正式剃道做和尚鳥. 就係咁做咗8日和尚囉

小乘佛教以入世修身為主, 亦即是與人無爭, 凡事隨緣. 我矛聽過有龍paul or 任何我身邊嘅泰國人批評其他人或宗教.

泰國也有不少和尚姦淫婦女嘅新聞!!!!人總是人, 和尚也是人, 香港也有神父牧師搞細路嘅崩豬仔啦.
佢地唔知自己做嘅乜野錯事咩?  奈何個人未能擺除脫七情六慾,  修身也做不到, 莫說齊家, 治國, 得道成佛啦!!!!!!

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-14 12:17
點解做和尚.....剛好十年前既樹了.
禾本是個天不怕地不怕, 不信鬼神之人, 做和尚並不是我要追尋佛理or... ...

原來 harchai兄在泰國有如此一段奇綠, 多謝 harchai兄分享

咁如果泰國d 僧人姦淫婦女, 會有什麼懲罰o架   想必 harchai兄在那出家個幾日, 一定忍得巧辛苦, 應該連打飛機都吾可的吧   

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-16 09:02
原來 harchai兄在泰國有如此一段奇綠, 多謝 harchai兄分享  

咁如果泰國d 僧人姦淫婦女, 會有 ...

做和尚係另一個身份, 同有另一個名字同埋有僧人證件, 搾住呢個證可當passport用, 通行緬甸, 寮國, 斯里蘭加同柬浦寮.
僧侶犯法係一定要佢還俗後至可以拉人....
如果一般僧侶犯法, 寺院龍paul會即時強逼佢還俗....
如果龍paul犯法, 要總佛院出信佢還俗, 差佬搾住信去拉人.
我個時並無諗咸濕野, 淨係有次去化緣時, 有個少婦同佢個囡囡跪在我面前, 少婦著tshirt+無帶bar, 連粒奶之都睇埋.
如果我做耐左和尚, 見到咁樣實行扯旗都似, 果時當然矛失禮啦.

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-16 12:19
做和尚係另一個身份, 同有另一個名字同埋有僧人證件, 搾住呢個證可當passport用, 通行緬甸, 寮國, 斯里蘭 ...

哈哈, 個位少婦想色誘 harchai兄吧   harchai兄, 我又想請問, 如果個女人是自願的, 怎至真係色誘個泰國僧人 (harchai兄, 用和尚 e 個詞來說泰國的出家人有點不太恰當 ), 那又點計先, 算吾算犯法先

升級  91.75%

三星會員

做和尚係另一個身份, 同有另一個名字同埋有僧人證件, 搾住呢個證可當passport用, 通行緬甸, 寮國, 斯里蘭 ...

原來泰國d 僧人有證件可以自由進出其他信奉南傳佛教d 國家, 吾怪得禾睇某某龍婆高僧的記載報導, 很多都曾經進入過寮國呀, 柬埔寨呀......等, 跟其他國家的出家人學習法術等等, 原來他們有如此方便    

升級  91.75%

三星會員

harchai兄, 因為已同個位 龍婆冠的弟子「斷絕了邦交」  所禾想向乃求證一些事情, 又要麻煩乃鳥   請問乃係泰國短期出家時, 每天是做什麼事情的, 誦經?? 打坐修行?? 禾估因為乃是短期出家, 寺廟的住持龍婆應該吾會教乃法術吧   同埋泰國僧人出去化緣, 如果信眾供養的食物有肉類, 乃地係咪都會照直o架

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-17 08:59
哈哈, 個位少婦想色誘 harchai兄吧   harchai兄, 我又想請問, 如果個女人是自願的, 怎至真係色誘個泰國 ...

正常人唔會搞和尚既, 正常和尚亦唔會搞女人既. 和尚搞女人梗係犯戒啦

唔叫和尚, 叫Phra囉, or LongPee (和尚), MakHar (高僧), LongPaul(主持)

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-17 09:14
harchai兄, 因為已同個位 龍婆冠的弟子「斷絕了邦交」  所禾想向乃求證一些事情, 又要麻煩乃鳥 {:2_40: ...

短期同長期出家既生活模式係一樣, 因為唔理你已經做左幾耐, 隨時可以還俗既.
和尚都有唔同派別(寺院)既修行方式, 有D係一日食一餐飯, 有D係食齋, 有D係一日兩餐飯,
我果處就人地俾乜, 魚,肉,菜....照食可也. 但過左中午就唔食飯架啦, 任何無酒精既飲料就可以飲.

寺內LongPaul最大, 其次係MakHar, 普通知尚經過考試 (念經)就成為MakHar, 再上就LongPaul 架啦. 有條架仔就做左某寺既LongPaul啦.
小沙尼, 光頭穿僧袍, 住寺院, 但每天照常返學放學, 同一般小朋友一樣.

僧袍有2種著法, 每日化緣就著一種(你見到我照片既果種), 另一種係formal D既, 出寺見人念經...係另一種著法.  著衫係學問, 內裡唔著底褲, 著短底裙, 然後就係一條長布圍住下身, 外面一條長布, 卷卷褶褶就成因為外衣.
我自己就著來著去都唔褶得靚同唔實淨, 5am就要著好晒衫同LongPaul + 小和尚 + 小沙尼去化緣, 我就同D小沙尼打好關係, 每朝佢地來我房幫我著衫

和尚日常生活 :
6點就去化緣地方, 7:30返到寺院, 成班和尚坐定定, LongPaul先選食物, 再依次序分俾所有尚食, LongPaul特別鐘意我, 每日都由我陪佢去化緣, Marhar曾經叫我跟佢去另一處地方化緣, 但LongPaul唔俾, 要我跟實佢.

9am食完飯就齊齊去大殿念經, 念到10:30, 返房休息, 11:00又食!!!(頭兩日我無去唔食呢餐, 原來係個個都要食架, 因為要念經.)
中午直到下午4pm 全部自己時間啦, 鐘意做乜都得, 其實洗下衫, 打掃下自己房等等, 時間好快過, 當然一D想做Marhar就搏命諗經啦, 不過唔知係咪佢地較盾, 成日都記唔到, 我就第三日已經可以念口旺帶頭念經tim.
4pm去大殿念經, 跟住又自由時間, MarHar就教我打坐同諗經, 打坐屈住隻腳好冷累, 咪搞禾, 我就同幾個和尚出寺外既士多飲氣水同食煙,傾偈....

特別事件 :
LongPaul特別關照我, 在放骨灰旁邊有間房, 俾我自己住. 當時12月尾, 晚上只有十幾度, 晚上無可能沖凍水涼, 我就用個電水煲煲水, 分幾次放入桶仔, 拿住裝左熱水既桶去沖涼. ( 數日後Longpaul同大家講, 近日寺院支出大左, 要大家節省用電, 可能佢唔知禾晚晚煲幾煲水呢 )

有日有間外面既私人廟請和尚去同佛像開光, 我又跟和尚們去, 今次佢地諗既經我就唔識啦, on99咁口郁郁.
我無寫錯, 係"廟", 呢間野供奉觀音加佛像, 知尚們照去念經.

有晚5pm, 和尚又叫我出去, 完來係去同死人念經, 出到大殿, MarHar唔知係關照我還是明知我唔識念經, 就叫我唔駛去.

有日下午無野做, 同隻狗仔散步 (呢隻狗隻好跟我, 成日在房門口等我....) 見另一個和尚在掃樹葉, 我就起掃把幫佢一齊掃, 搞左兩個幾鐘就一齊食煙休息, 果晚士多聚會時, 佢送左個佛牌俾我, 我還俗後就轉送俾我女友既細佬, 見佢當時兩眼發光我至知呢個佛牌係好野黎!!!!

每天去化緣只有LongPaul可以著拖鞋, 所有和尚都要赤腳, 我女友細佬早已經俾定膠布同消毒藥水我, 話我對腳一定損, 結果我對腳板安然無損,
牛兄, 如果係你, 你會點做而令到對腳唔會損呢 ?(記住, 係要赤腳行路架)

漏左答一樣野, 我所認知既 (他信兄請指教/補充) :
和尚既所謂法力係本自經文, 唔識法術架, 只會教打坐諗經, 如果至入定狀態, 呢樣我做唔到.
泰國同時有國師, 國師係婆羅門教既最高領導人, 泰國已將佛教同婆羅門教溶為一體, 就似中國佛道一家咁樣.
而佛經都係由巴利文譯做泰文的,  
一句每個泰國人都識既經文 :
"刺模達殺,拍架屈多, 亞刺嚇多,審嘛,審put達殺", 一般泰國人每晚睡前都會合十諗呢句三次既.

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-17 12:55
正常人唔會搞和尚既, 正常和尚亦唔會搞女人既. 和尚搞女人梗係犯戒啦  

唔叫和尚, 叫Phra囉, or LongP ...

「和尚」這稱謂在以前中國的寺廟, meaning 即等同現在泰國人的「龍婆」, 而受過具足戒的男出家人就叫「比丘」, 女則叫「比丘尼」, 而民眾一般就叫他們做出家人, 尼姑, 僧人, 師父......等等, 只不過漸漸d 人隨便咗, 就求其係見男出家人都叫和尚    所以「和尚」這個中國式的稱號, 用來稱呼泰國僧人就吾係咁合適, 就正如如果用「龍婆」這詞語來說中國的佛寺住持, 就會巧奇怪

harchai兄, 如果 Phra 真係搞女人, 有咩懲罰o架, 係咪 龍婆會立即將犯戒的 Phra 趕出僧團, 而政府則收番佢個證件??   因為近排禾左睇右睇泰國有關佛牌的資訊, 亦有望下泰國高僧及泰國佛教的一些消息, 其中有一條報導泰國佛教界有兩個問題, 一個是同性戀者滲入僧團, or 有d 僧人是同性戀者 另一個問題是有僧人成日去召妓  但就無講泰國佛教 headquarter & 政府如何去懲罰這些犯戒的僧人   

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-17 13:58
短期同長期出家既生活模式係一樣, 因為唔理你已經做左幾耐, 隨時可以還俗既.
和尚都有唔同派別(寺院)既修 ...

Wow, 太感謝 harchai兄的詳細分享了, 對泰國佛教界又有多了一重認識   不過比較可惜的是, harchai兄既不信鬼神, 亦應該不喜好玄學, 所以泰國佛教有兩樣很「拿手」的功夫, 一是禪定, 另一是法術/神通   harchai兄都未有觸及   

如果照禾近排係網上看到的資料, 泰國近代所有十分出名的 龍婆, 除了禪定, 都會主修某一門/某一派法術, 或者叫「魯士法門」, 並不是只有 亞贊才修法術的   其實佛牌/符管/刺符......等等, 就已經是 龍婆自身法術的延伸, 當然, 禾估計並非每一位 龍婆/僧人都會去學魯士法門, harchai兄出家的那間佛寺的 龍婆, 就有可能沒有修習魯士法門, 這點就真係要對泰國佛教有研究的人確認下先知, 吾知 他信兄知不知道呢

harchai兄, 光腳行下路有益呀, 道家叫這做接地氣   禾估乃係咪用保鮮紙包住對腳, 又或者係對腳上面搽膠水, 咁就無咁易損囉

禾不知道對不對, 如果有錯就請 他信兄指正  就禾所看的網上資料, 泰國人所拜的一些神, 如象神, 濕婆天, 這些就已經是印度教(婆羅門) 的神祇, 而魯士法門, 禾亦懷疑是流傳自印度教   所以 harchai兄說泰國佛教和婆羅門有合一的現象, 禾並不覺得出奇, 但中國的佛家和道家就有點不同, 禾就不在這裏多口水  但有一點, 禾覺得泰國佛教界還算是態度明確的, 雖然泰國人, 怎至泰國僧人會學習「外道」的法門和接受他們的神祇, 但在精神和認知上, 佛陀和 阿羅漢的地位仍然是最崇高的, 而很多出名的 阿贊, 亦是佛教徒和曾經出過家, 而所製的 佛壇, 都是 佛陀放在最高位, 其次是 阿羅漢, 再下是菩薩 (大乘佛教中人就應該會很不以為然了 ) , 再下才是魯士和其祂神像

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-17 13:58
和尚都有唔同派別(寺院)既修 ...

一句每個泰國人都識既經文 :
"刺模達殺,拍架屈多, 亞刺嚇多,審嘛,審put達殺", 一般泰國人每晚睡前都會合十諗呢句三次既.

不知這是不是香港d 牌佬所講的「佛首經」呢   harchai兄, 請問中文意思是什麼呢

升級  65.52%

四星級會員

叫和尚又好主持又, 都係地方性叫法...就算係佛經都係由梵文譯去中文, 和尚又好僧人又好, 都係人.

要信佢地有持法力.....你信就得啦
好似早幾日我地幾個啊伯食飯講起神打, 一個老友話真有其事架, 因為佢後生果時有試過上館飲左符水後用刀斬唔入架.
我話邊個上你身 ? 佢話自己功力唔夠所以上咗石猴, 功力夠的話可以標孫悟空上身, 上身後又咁又咁.....
我話孫悟空係神黎架咩 ? 以前D人無知就話姐, 你唔係唔知孫悟空係小說人物黎架嘛......

不過咁, 你信就得啦, 起碼有個寄托.

和尚犯法咪由主持趕佢出寺囉, 回復平民身份, 僧袍同個砵要俾返寺院架. 我自己就留左個好形嘅和尚袋留念   

和尚去去Happy, 一定要改穿便服啦, 著住僧袍去的話, 支一定唔做佢生意, 酒同飯都唔會賣俾佢架仲會報警拉九佢tim架.

同性戀又好女人形也好, 出咗家就要守戒, 吊hei犯戒, 俾人吊屎忽都一樣犯戒姐.
就算還俗後, 淫人妻女都係犯佛教徒嘅戒駕, 不過我矛犯過喎, 因為我係俾銀做交易之麻

都話要赤腳行路囉, 點包野jet....

行時是一條直線1個跟1個的, 龍paul行頭, 我跟第二, 我就跟住龍paul踩過嘅地方我至踩隻腳落去, 咁咪踩唔到尖野囉

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-18 14:09
叫和尚又好主持又, 都係地方性叫法...就算係佛經都係由梵文譯去中文, 和尚又好僧人又好, 都係人.

要信佢 ...

harchai兄, 據禾所知, 神打只是道教茅山術其中一種很基本的法術, 請個靈體上身啫, 至於個位靈體叫什麼, 隨乃喜歡囉, 正如 harchai兄乃所講, 乃信佢係孫悟空咪孫悟空囉, 雖然 e 隻馬騮係虛構出來   禾最近認識一位年資很深的賭徒, 他是道教六壬門的弟子, 他們護身就不會請靈體上身, 而係用符咒, 他曾經兩次受到重大創傷, 一般人非死都一定入廠有排醫, 但他郤一d 事都無, 其效果有點像泰國佛牌的神奇力量, 不過就唔知道六壬門的符咒可唔可以擋到 M16 喇  e + 他都有帶著 龍婆冠的自身像佛牌, 可惜禾的魯莽累他不能親身拜見 龍婆冠, 禾真係想屎

哈哈, harchai兄說得很對, 召妓就一定要畀錢, 如果唔係, 有因果唷 佛陀很開明, 知道這個娑婆世界的男人本性鹹濕, 所以除非是出家人就一定無例外, 如果是在家居士, 在某些情況下, 召妓不犯戒, 但最緊要係 : 一定要畀錢

harchai兄真係天資聰穎, 唔怪得 龍婆特別喜歡乃, 識得跟住 龍婆腳步來行, 真醒目   若果以 harchai兄的聰明, 在泰國真的出家, 或者唔捨得囡囡, 做一個白衣亞贊, 一定能夠聲名遠播

升級  91.75%

三星會員

harchai兄, 禾睇有線一個飲直節目, 其實之前無綫很多飲直節目都有介紹o架喇, 泰國d 宮廷菜巧似巧巧味, 吾豬貴吾貴o架呢