winning11

樓主: harchai

[海外] 泰國 咁好玩...風花雪月 吃喝玩樂

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-5-25 03:04
牛Brother, 我都好希望我巧有米呀!

Thaksin兄, 有車有樓, 係禾地香港人眼中來講, 已經係有米之人 la

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-5-26 09:57
harchai兄, 問題係要幾多錢先搞到, 如果要土豪級先可以搞到, 咁就梗係矛禾份 la   ...

我地呢D一般嫖客,都係留意邊度有平靚正既把啦

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-5-26 10:18
其實「坤平」可吾可以叫【佛】牌, 這點值得商榷, 因為 坤平將軍連出家人也不是   ...

佛牌係笵稱姐。D人夠話去拜四面佛啦,其實係四面神至啱。
所以呢類牌係亞贊出,唔係和尚出既

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-5-26 10:13
harchai兄, 如果沒有熟人引見, 龍婆坤大師現在很難見到的   事實上, 禾吾係咁恨見 龍婆坤大師, 因為禾 ...

you think you 啦,要幫手就開聲啦

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-5-26 10:21
我地呢D一般嫖客,都係留意邊度有平靚正既把啦

harchai兄, 請問如果去到老尖 hotel 泰妹的質素, 在泰國要幾多錢先直到   

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-5-26 10:26
佛牌係笵稱姐。D人夠話去拜四面佛啦,其實係四面神至啱。
所以呢類牌係亞贊出,唔係和尚出既  ...

harchai兄, 那位 龍婆坤的弟子不懂坤平牌, 禾個賭友昨天問他可否在泰國請到「正」的坤平牌, 他也只能找其他朋友幫手找  

禾上 Google 略為 search過, 甄子丹佩帶的雙刀坤平牌是名師 亞贊仲和另外兩位 龍婆大師合力製造的, 先不要說錢, 要找到正貨禾估都巧  而另一十分出名的坤平牌, 是由已過身的 龍婆添(Tim)所製造, 據聞法力非常高, 但同樣地, 因為是限量製造, 現在現找到正貨應該會好困難  禾估 harchai兄的老友 他信兄應該都未必會找到吧    

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-5-26 10:28
you think you 啦,要幫手就開聲啦

要呀, 睇下 harchai兄有矛辦法找到法力高強的 坤平牌

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-5-27 08:51
harchai兄, 請問如果去到老尖 hotel 泰妹的質素, 在泰國要幾多錢先直到

浴室大把呢D貨式啦hk$6-700一定得啦!

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-5-27 09:10
要呀, 睇下 harchai兄有矛辦法找到法力高強的 坤平牌

牛兄, 佛牌既野, 都係等呢方面既專家Thaksin兄答你啦

升級  78.15%

二星會員

小小牛 發表於 2014-5-27 09:08
harchai兄, 那位 龍婆坤的弟子不懂坤平牌, 禾個賭友昨天問他可否在泰國請到「正」的坤平牌, 他也只能找其 ...

其實泰國仲有好多師傅做坤平都好勁,只不過香港D所謂佛牌尊家自以為識好多嘢,嚟嚟去去都係推介嗰幾位師傅,咁無型中D香港人咪淨係覺得呢D師傅先至係最好最正,你哋可以唸吓D香港所謂佛牌尊家,講得難聽其實係商業牌佬,佢哋每次嚟泰國逗留得幾多日?佢哋係咪全部牌佬懂流利泰語? 可以同師傅或師傅嘅徒弟100%溝通到? 因為要搵一尊好牌唔係想像中嚟泰國三,五,七日就ok, 可以搵到都係D牌佬去曼谷D佛牌商場搵,就算搵到D牌佬都唔敢肯定100%真假,我識得一位牌佬自認識睇泰文及流利泰語去泰國佛牌商場搵到一尊屈當第一期四面神,返到香港先至自己請咗尊假牌,而泰國佛牌商場每一間佛牌舖都知有個香港牌佬已中招,有D甚至為咗賺錢嘅牌佬唯有去假佛牌市場搜攞,所以希望牛Brother自己心中有數啦,請佛牌有如睇醫生,唔一定要名醫先至醫到你,最緊要夾自己,如果夾自己嘅,食一兩次藥都好返晒,有如請佛牌夾你嘅唔一定要出名師傅都一樣幫到你,香港佛牌市場如何黑暗,牛Brother可能未必清楚了解,我並唔係抹刹你朋友請到好嘢唔好誤會,而且牛Brother喺香港search Google大部份都係香港D牌佬鋪上去,點會搵到好嘢吖,要search Google搵佛牌就過嚟泰國search泰國D收藏家物品啦,至於我搵唔搵到好嘢唔係睇我,最重要而係睇牛Brother同尊牌有冇緣!

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-5-27 10:33
浴室大把呢D貨式啦hk$6-700一定得啦!

嘻嘻, 希望下半年順順利利, 可以跟 harchai兄去一次泰國直泰妹之旅咁就巧了

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-5-27 20:49
其實泰國仲有好多師傅做坤平都好勁,只不過香港D所謂佛牌尊家自以為識好多嘢,嚟嚟去去都係推介嗰幾位師 ...

Sorry, Thaksin兄, 禾個人矛乜文化, 如果講嘢中有不小心得罪乃的地方, 請見諒

禾係網上見香港有一間泰國佛神聖物專門店, 有一位年青店主將他去每一間泰國佛廟供請佛牌 or 一些聖物的相片 post 上網, 作用當然是要證明他的佛牌來源不是來自商場, 而他亦在網中叫人小心泰國商場的假牌  另外他亦展示出一些佛牌有一些泰國出名佛廟的證書以證明佛牌的真偽  當然, 這並不一定保證這位店主賣的佛牌就一定 100%是「正」貨, 因為怎至連證書都可以做假的

但就算是 100%出自泰國佛廟的正貨, 不過都有個問題, 就是價錢  計埋飛機票, 住宿, 車費, 香港的舖租, 這位店主的售價當然唔會平, 好似 龍婆坤大師的佛牌, 那位弟子告訴我們, 如果在屈班麗寺請, 一般都只是港幣幾十元, 但如果要在這位店主的舖頭請, 就要港幣三百多元, 即是這位店主 mark 高了差不多九至十倍價錢, 而怎至一些比賽(佛牌都有比賽 )攞頭三名的佛牌, 價錢要查詢 又例如禾都想試下佩帶用力泥做的佛牌, 禾見這舖有 亞贊礦所製的力泥崇庙, 有這位店主和 亞贊礦的合照, 而開出的價是 hkd3899  事實上, 這塊崇庙十分精美, 禾第一眼看上去已經十分合眼緣, 但一望個價錢, 再一想, 如果去泰國親自去 亞贊礦的工作室購買, 可能只需要港幣一千幾百, 這就會使禾即時興趣大減

Thaksin兄, 禾對泰國文化並不熟悉, 對佛牌的認識就更加連幼稚園級數都未有 只是從禾自己的感覺, 佛牌的好不好, 禾認為主要看製造的僧人 or 亞贊的法力有幾高, 和肯落幾多心機去做, 所以去佛廟請守戒, 有德行, 修行高的僧人的製品, 禾會比較有信心   而且禾不太喜歡別人佩帶過的舊牌, 除非禾知道那個人是有德行的修行人, 如果不是, 禾會怕上一手人的不知怎樣的能量影響到塊牌 因此禾對收藏家的佛牌有所保留, 何況除非 Thaksin兄介紹啫, 就算上網 search 禾都唔會識到 e d 收藏家 la

如以上禾有胡言亂語或者 on 居之處, 請 Thaksin兄不吝賜教

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-5-28 09:37
Sorry, Thaksin兄, 禾個人矛乜文化, 如果講嘢中有不小心得罪乃的地方, 請見諒  

禾係網上見香港 ...

牛兄,他信兄性格直率,不是對你有任何意見,只是他有果句講果句,唔會虚偽做作。
我同意佢话請佛牌講缘分,世事也離不開一個緣字。

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-5-28 11:31
牛兄,他信兄性格直率,不是對你有任何意見,只是他有果句講果句,唔會虚偽做作。
我同意佢话請佛牌講缘 ...

對的, 一切隨緣吧

升級  78.15%

二星會員

harchai 發表於 2014-5-28 11:31
我同意佢话請佛牌講缘 ...

牛Brother, 可能我用詞不當請勿見怪,佛牌嘅問題我都係略懂一二,邊做邊問,我只係將我所認知嘅事物同D Brother一齊研究,需然我喺泰國有D事物唔太清楚,我都會請教harchai Brother,所以harchai Brother先至係真正嘅"泰國通",牛Brother有機會過嚟玩,不訪通知我睇吓有冇機會見吓!^^

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-5-29 12:34
牛Brother, 可能我用詞不當請勿見怪,佛牌嘅問題我都係略懂一二,邊做邊問,我只係將我所認知嘅事物同D B ...

好呀, 若跟 harchai兄過泰國, 就一定要拜會 Thaksin兄 la   好似禾想請那塊 力奇石做的崇迪, 我都吾豬 亞贊礦係邊樹, 到時真係要找 Thaksin兄幫忙帶禾去呢

升級  78.15%

二星會員

小小牛 發表於 2014-5-30 09:03
好呀, 若跟 harchai兄過泰國, 就一定要拜會 Thaksin兄 la   好似禾想請那塊 力奇石做的崇迪,  ...

牛Brother, 千祈唔好講拜會,只係大家有緣又係Thailand Fans見吓面啫,去亞贊力礦度一定冇問題啦,希望可以同牛Brother, harchai Brother喺泰國一齊去玩吓,玩乜都得! ^^

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-5-30 09:03
好呀, 若跟 harchai兄過泰國, 就一定要拜會 Thaksin兄 la   好似禾想請那塊 力奇石做的崇迪,  ...

巧呀巧呀, 禾有可能七月就去啦 , 不過都係講住先

升級  65.52%

四星級會員

泰國雜誌model, 呢D女會去浴室做, 但會收6000-8000匹一劑 :

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-5-30 12:54
牛Brother, 千祈唔好講拜會,只係大家有緣又係Thailand Fans見吓面啫,去亞贊力礦度一定冇問題啦,希望可 ...

Thaksin兄, 禾 e + 黑過隻烏雅, 所以去泰國都係第一時間想找好的 崇迪, 坤平, 和必打佛牌, 這真係要靠 Thaksin兄教下禾怎樣去供請唷