winning11

查看: 3003|回復: 5

[henry7707報告] 最新長篇作品 - 貧苦門 (有圖)

升級  48.67%

三星會員

請勿轉載!!!! 多謝合作!!

貧苦門7707鉅著第一回

響香港羅湖海關
三名互不相識o既中國藉男子 富豪強 武老婆 載支野 分別被海關人員帶左入房通櫃
理由好簡單, 因為佢地過關時候一臉樣衰同臭事!

通櫃後 , 佢地分別被帶到同一個房間等侯化驗結果....
期間佢地三人扮曬上流世會! 仲不停打住電話扮傾大生意, 無幾耐,...  佢地o既報告出左
佢地大家都無事!
大家紛紛袋翻張身份證後, 分別串嘴的扮要call律師追究, 話浪費納稅人時間同埋仲有好多會要開黎口響響離場繼續佢地o既北上

點知過左羅湖口岸...
呢三條旦散又再一次比海關同志截查..
佢地又再一次相遇

正所謂識英雄重英雄!   
兩次相遇後大家開始有偈傾!
當佢地又再一次比人通完櫃去到另一個房仔入面等待緊結果時..
富豪強終於開口同佢兩位講左句野..

'' 你地覺唔覺頭先通果野無之前通果野咁舒服咁爽''

而武老婆亦深表認同! 亦開口講出佢感受:

'' 係囉!剛先見佢用黎通我果把野仲有小小血絲拖住拖住....都唔知會唔會有事.....''

此話一出, 載支野當堂即刻有野想講:

''sorry呀~~ 通你之前果時係通我架.... 因為今個星期比人通左好多次.. 下面有d裂裂地! 不過搽左d白花油,所以應該無咩大問題! sorry''

富豪強聽到載支野講完後,頭上多左一滴汗   ,心想:

''仆街.... 死火 ,頭先好似係我通最後架播.....''   

''剛剛先話醫好左d梅毒...家下又執條裂肛仔二攤...會唔會交差感染架..  ''

就響呢個時候..  海關同志就揸住幾份報告入左黎.......

同志: ''咁多位唔好意思... 邊位頭先放左本<<熱狗響體內o既請舉一舉手!''

到底佢地o既命運又會係點?!

明天待續....

嘩..放本熱狗入肛都夠膽死... 到底邊位哥哥夠膽挑戰內地法紀呢?!

房來氣氛突然沉重起上黎... 佢地三位旦散紛紛以'呢D咁o既行為我係唔會做o既'正人君子眼神互望...  

良久.. 同志見始終都無人認頭, 於是講野了:

''大佬! 唔理你地邊個啦... 下次醒少少啦, 一放放多幾期入肛嘛! 放得果一期好鬼吊癮...下次幫幫忙啦唔該!''  

眼見原來有志同道合者, ''物主'' 武老婆終於放心回應:

''知道同志! 下次會醒D架啦! 多謝提點,多謝提點! ''

同志: ''原來係你! 好啦 , 下次醒目d啦    o黎o黎o黎 跟我過o黎寫封悔過書 跟手走人啦!''

武老婆: ''哦''

世界上面有咁多人, 其實響同一日來能遇見咁多次都已經好有緣份, 可以講  即係即刻斬雞頭燒黃紙都並不過份!

響羅湖到下沙o既小巴站上..  佢地三位有緣人, 又再度遇上了...

起初, 大家係仍然排緊隊而且仍然係傾緊電話扮忙緊! 就係因為佢地以大爺聲線大大聲講電話所以互相又注視到大家!

正所謂三次喜相逢加少少他鄉遇故知, 大家先來一個扮熟扮見到香港同胞他鄉遇故知o既眼神, ''仲扮好耐無見近來點呀''果隻feel

大家 就開始搭上大家了

富豪強: ''喂! 老友記?! 好耐無見, 上o黎玩呀?''

武老婆: '' 唔係呀, 上o黎做野呀~ 睇下d生意咁囉!''

載之野: '' 我翻上o黎睇下樓咁囉 !,係呢  你地都響度等小巴呀?''

武老婆: ''..唔係唔係, 響度等的士! ... 咩呢度係小巴站咩? 死火 排錯隊! ''

富豪強: ''  最衰我個司機今日休左息,唔係車埋你兩個啦! 唉 頭先見呢世仔都未坐過小巴, 咪過o黎試下搭感受下d平民feel囉, 哎..睇睇下都係咪啦  咁多民工搭''

載之野: ''係啦係啦 ...  咦 大家咁o岩, 不如大家一齊截部的士啦, 唔係咩, 即係大家有個''伴'' 行程中吹下水果隻呢 無咁悶!''

武老婆: ''好播, 唔得 唔得! 應該我請我請''  

富豪強: ''唔好..  我請''

載之野: ''唔得! 一定係我請 唔好爭!''  

就係咁, 大家就客客氣氣咁一齊上路截的士

佢地由截的士開始,到上左的士,到上緊路.. 一直一直為左爭請坐的士錢呢家野喋喋不休! 好似爭到想打交果隻!

好似''唔係唔比面下化'' ''大家咁熟唔好講埋d衰野''同 ''大家香港人唔洗講野''等句子在途上不止出現數十次

到底佢地邊個會爭得成呢? 大家好緊張, 而同時間已將的士開到了目的地o既湖南的士佬亦等緊呢個結果...

湖南的士佬見停左車咁耐佢地都仲爭緊, 無聊中仲差d想call上的士台開個盤打個莊比的士同業落注!

而三位旦散亦總於發覺到原來到左目的地好耐! 佢地亦紛紛開始做佢地o既第二套動作----扮攞銀包!

當佢地攞左銀包出黎之後, 大家都不約而地發現左出左少少問題

富豪強: ''咦.......  死火! 唉原來頭先唔鬼記得唱人仔..... ''

載之野: ''哎呀  ..  原來我都無散紙... 真係大意''

武老婆: ''哎呀!!! 原來唔記得左''襟''機!!  ...司機大佬 收唔收卡架?!  ''

---------到底點收科呢? 下回分解------

升級  2.25%

三星會員

你一直係我地長篇小說品質保証,期待第二集(唔脫期就好啦)

升級  0%

二星會員

終於有新作啦, 等我唔使成日番睇"港男QQ極速沉船記"

升級  42.17%

三星會員

鬼馬長篇巨注!
好野,你係得既!

升級  9.63%

二星會員

又有排追喇!希望唔好脫期!

升級  7.04%

二星會員

7707 C hing o既大作,點敢吾推呀!
Push