winning11

查看: 6530|回復: 11

深圳盜賊如毛,現已凶群出洞搵食,大家小心!

升級  45.33%

三星會員

今日下午,由羅湖關口過關,上電梯由上層出關,一出閘口就有幾條大叔走過來擒我,問我叫唔叫車,但雙眼釘實我腰間個袋,一睇就知有 d 野,當然快步閃開。

一直行去大巴站,去到 7, 17號之等車處,見到幾條好健碩黑黑實實,著T-shirt ,西裝,鹹菜西褲,皮鞋之外省仔好似「佈陣」咁圍住車站,有兩個就拎住黑色垃圾膠袋,隱約見到裡面有 d 一盒盒既野,兩條友分開企,但個袋一模一樣.....嘩....肯定係「玻璃黨」。我快步行出馬路避開佢地,諗住行去搭 1 號車去小嘉.....去到 1 號車站,有冇搞錯,又有一個咁上下「裝束」既「玻璃黨」在等車。其實唔係等車,果時部 1 號車係等開車,條友肯定等緊小羔羊,所以唔上車,個款又係蛇頭鼠眼兩頭望,搵緊獵物。咁危險,冇法啦,改變計劃不去小嘉啦,怕怕嘛

我於是行返轉頭,改搭地鐵,入到地鐵,冇位坐,但人唔太多,30% 人係企位,我企晌一支柱隔離 目乃 女,旁邊有條好似學生哥既物體,大約廿歲,同我痴得好埋。地鐵開車之後,我掛住目乃女,但我仍然保持高度警覺。突然間,我覺得有人摸我大脾,唔係掛,摸我,我係仔黎架……我本能地回頭超住企我隔離條友,佢見我個樣咁凶旱,即刻掉頭走去第二卡車,我離遠隱約見到條友手上拎住一支好似介刀之物體…..我比佢摸果個部位,就是牛仔褲前袋,我那裡有一個銀包貼身藏,好在我冇比佢介損大脾。這是我第一次比扒手介我

由老街站出地鐵,諗住行去和興行正骨,經過太陽廣場附近之電動樓梯,有兩個學生妹之物體,拎住把縮骨傘 (真係好古怪,但個樣幾青春可人) ,截住我問我去唔去一齊玩…..我雖然鹹濕,但呢個擺明係局,點會咁傻仔停步,急急腳拋離佢地,快步行去和興方向。本來想上去,在樓下見到兩個和興與雅趣姿客晌處拉客,又見到一大班 C9在那裡格價,當堂乜 mood 都冇哂。行下行下,無厘頭就行返轉頭,由電動樓梯 (頭先果兩個靚妹不見了) 上左人民橋,跟住就去左羅湖大酒店。

在羅湖大酒店執左劑之後,大約六點幾,天未黑,離開羅湖酒店,由金光華廣場落地庫果層乘地鐵,搭電樓梯之時,突然後面有條上海阿伯,推住個行李箱,著住成套老西,在我後面做左個露體狂「開哂」既動作,將西裝褸打開,仲用隻手指指一指下面….嘩…唔係咁時運低下馬,又遇變態佬。睇真 d ,原來個阿伯指住佢件西裝下方,我見到有一個交叉比人介開左既內袋,袋裡面乜都冇哂。呢個上海佬,用普通話問我聽得懂國語嗎?他說話很快,說比人打荷包,想叫我比些小錢佢搭車…..佢真係當我籮拔,件西裝比人介,又點會只介入面,外面一 d 事 都冇事?隔山打牛乎?.....即係等於條底褲比人介爛,但面褲完好無缺,邊有可能呀…..當時,條友想捉住我膊頭,我大聲講:「乜話,你 up 乜呀,行開啦你…..(純正廣東話)」我快步走前…撇甩左佢。我見佢跟左我十幾步,我快步走入地鐵,佢就冇跟住黎。

地鐵搭了一個站,由羅湖總站出,在上地面「往香港方向」之電梯旁,又見到一個三十餘歲男人,一個四十幾歲大嬸,大嬸抱著一個 bb,扮可憐向路人唔知講乜,肯定又呃錢,我認得佢,就係我上次我爭 d 比佢捉住,我大叫:「乜星期日都要開工咁慘呀你…..」果兩條仔黨。。

今日真真時運低,一連見到 5 類大小賊:

1. 地鐵扒手
2. 靚妹搵人囉錢,叫人帶佢去玩
3. 扮比人打荷包之 pk
4. 仔黨
5. 玻璃黨

小弟呼籲各位師兄,年近歲晚,好多外省毛賊落深圳 road show & business trip,由現在開始,直到年尾,救國之時,一定要打醒 12 分精神,提高警覺!

升級  51.11%

二星會員

無辦法啦…他們也要搵錢回家過年嘛!自已小心點吧…

升級  51.83%

三星會員

真係要小心?喇........................

升級  34.33%

三星會員

佢就好啦! 一日之內偶遇到咁多扒手&老千!
其實呢D都唔係新聞啦! Anytime 都有發生!
既然講到深圳咁危險,咪以後唔好上去囉!

升級  50.74%

二星會員

what is  玻璃黨 pls explain?

升級  50.74%

二星會員

在東門賣老翻碟,小心收到假銀紙

升級  8.52%

二星會員

小心、小心

升級  44.67%

三星會員

真係要恭喜這位師兄啦 , 可以一日內遇哂深圳咁多極品 ,

講故事都講唔到 ~~~~~~~~

升級  93.5%

三星會員

Ching都好黑仔?喎!一次過遇到咁多仆街!!!
我希望有一個像<五星物語>中,擁有比人類對愛更為執著,更為堅守的fatima...!拉克西絲"ooh!...master...!!"

升級  2.17%

三星會員

係好很狼

升級  54.5%

三星會員

30 minutes+

原帖由 jeremy2006 於 2007-12-14 10:51 AM 發表
what is  玻璃黨 pls explain?

係 lor, 我都想G乜野係 "玻璃黨" ???
湯豬一族愛北征 十分淫賤又多情
二妃床上賣飛彿 少了西門不返叮

升級  4.07%

二星會員

我似去左地獄O甘...周圍都係魔鬼..