查看: 2523|回復: 5

三沙一水的命運

升級  76.67%

一星會員

近呢一兩年..成日都話要整頓三沙一水..又話要拆,又話要封晒所有休閒中心..傳聞多多,又似真又似假..講真,凡事兩邊看,雖然政府如果真係要做野,係可以好容易(d人話共產黨做事的手法可以真係出乎你意料之外).但話晒三沙的無論休閒事業,香港人的居住和玩樂人數,加上環境改變都經過好多年先有今日的上下沙同沙咀,(我朋友92年已經係上沙住,佢都話而家既三沙同十多年前比,簡真係天同地比),你話如果真係封晒休閒中心同趕走晒沙咀d''chicken'',你話到時仲有香港人過去玩同消費和居住嗎?到時三沙的出租屋仲有大量的香港人租嗎?附近的街市同茶餐廳仲會有香港人過去買菜同去吃飯嗎?(我的意思唔係話三沙一定要靠香港人消費,話晒十多年前無休閒中心時而且大剖份都是大陸人住,但三沙仍可以生存,我今年就見過一個情景,過年時三沙一水的休閒中心都封晒,我晚上十點零鐘由屋企上沙走落去下沙諗住洗下腳(當然係無得洗啦),成個下沙好似死城咁,烏燈黑火(因無晒休閒中心的燈光),在街上想搵個香港人都難,住左係上沙咁耐都未見過咁冷清既場面,一但三條村的休閒中心真的封了咁多人失業,到時治安,你估會唔會變呢?牽連什大..就算真係政府要做野,我諗都要一段時間呢..
回復

升級  5.5%

三星會員

又唔可以咁講!!一雞死一雞嗚!!昔日未有三沙一水,咪又係布吉、沙

灣,其後再有三都一陽!!所以打罊一處,並不代表就無人去深圳!!
回復

升級  76.67%

一星會員

我又唔係話無人去..不過比現在一定會小左一批人先啦...你估個個都會走去布吉,沙灣,二線關外同東莞玩同消費的嗎?你講得無錯,無左三沙一水會有新既地方,但呢個地方又要幾耐先可以做or健設到好似三沙一水咁繁榮,環境呢?有d野無左就係無左,新還新,old還old~~  cry
回復

升級  76.67%

一星會員

我住左係上沙三年.仲要係日日返上去.365日無休,其實好似你咁講有開始d悶..我都諗過搬出去關外住(什至比布吉遠都無所謂),但考慮到交通同治安問題,再加上我老婆不答應..再終打消諗頭~~其實如果好似有d中港貨櫃司機咁,間廠係關外,就算幾遠都好(例如公明,石岩,龍崗,沙井),佢地就住係0個區or廠附近.咁樣交通就唔成問題之外仲可以慳返天天來回深圳同香港既車錢...
回復

升級  76.67%

一星會員

蓮塘我都去過,環境比三沙一水好(我個人認為),但租好似貴d喎~係唔係啊?
我以前有個女性大陸朋友住係赤尾村,我去看過,d樓好密,樓貼樓,隻手伸長d幾乎掂到對面間屋,環境好似上沙,,,好小香港人住....赤尾位置就最''吊腳''..係正濱河路中間..過羅湖關又唔係,過皇崗又唔係~兩頭唔到岸~~
福田沙尾村..我住過兩年,係沙咀旁邊,但沙尾d環境真係唔得,周地垃圾同口水''譚'',極小香港人住,比赤尾仲小,大剖份係外省民工住....
回復

升級  18.42%

三星會員

依家深圳市府既做法就係市場經濟法,
我響處日日放的聲氣
隔日查下你,
的生意一日不如一日睇你點頂
港人會自然消失,出租屋無人住,市場價值降低,到政府收地既時候可以壓低價錢啦!『福榮路沿海地皮』
水水及魚農村個邊新樓房大把,又有地?及新口岸,港人已經大部分去左個邊玩同住,
恐龍家族 ,馳騁沙場,力掃幽靈吹水唔抹
回復